martes, 4 de noviembre de 2014

CALÇOTS EN GALICIA

Son un galego retornado e devezo polos calçots, motivo polo cal hai dous anos decidín probar sorte coa sementeira destes tubérculos tan populares en Catalunya.
Botei man dalgún consello de amigos cataláns e, como non, tamén da internet para poñerme mans á obra. 
O proceso para chegar ao calçot pasa por catro etapas ou procesos previos:
1-Sementeira e trasplante da futura cebola branca (de outubro a marzo).
2-Colleita das cebolas (xullo-agosto).
3-Prantación da cebola branca (semienterrada, nunca cuberta de todo). Cómpre regala xenerosamente e esperar que agrome para progresivamente ir tapando con terra a parte tenra dos gromos que vaian saíndo (agosto-outubro) 
4-Colleita dos calçots (decembro-abril).

Regos de Calçots
No meu caso saltei as dúas primeiras etapas e encarguei as cebolas brancas a unha cooperativa de Igualada. Prantei tres regos delas nunha leira en Monforte de Lemos e fun tapando con terra ata por cinco veces os abrollos ou gromos que lle ían saíndo. A acción de ir tapando con terra coñecese como “calzar”, e velaí a orixe da palabra calçot. Aguantaron ben o frío e vivín con satisfacción o proceso. A proba foi cunhas 20 cebolas e de cada unha saíron uns 8-10 calçots, co cal poidemos facer dúas calçotadas, unha familiar e outra para os amigos galego-cataláns.

Como anécdota comentar que atopei unha casa de turismo rural que fai calçotadas en Pantiñobre, perto de Arzúa, que se chama Casa Assumpta. Segundo me contou un día “o Patrón”, cando empezaron con esta iniciativa moitos paisanos lle dicían, medio en serio medio en broma, que iso aquí en Galicia dábaselle aos porcos. Despois de bastantes anos as calçotadas son un éxito completando reservas todas as fins de semana da tempada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario